zondag 9 december 2012

Jij bepaalt de impact van de crisis


Henco van der Weijden en Lama Jigmé Namgyal - Compassionate-leadership.net

(Corporate Compassion | Marjolein Niestadt) Hoe vervelend de economische crisis ook is, je hoeft er niet minder gelukkig van te worden.

Hoe verhoudt het leed van Nederlanders die last hebben van de economische crisis zich tot het leed van de onderdrukte bevolking van Tibet? De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar het is wel een makkelijk antwoord, dat de zorgen van Nederlanders die hun baan kwijtraken en hun hypotheek niet meer kunnen betalen ten onrechte bagatelliseert. Het is een rare gewaarwording om een uit Tibet gevluchte boeddhistisch leraar op een seminar te horen praten over hoe we in Nederland moeten omgaan met de economische crisis. Enerzijds kan het je een wat ongemakkelijk gevoel geven, omdat je weet dat de Nederlandse situatie in het niet valt bij de toestand in Tibet. Aan de andere kant kun je je afvragen wat een Tibetaan zonder economische opleiding ons kan bijbrengen over de crisis in ons land.

Anders kijken naar de crisis

Lama Jigmé Namgyal is een in Tibet opgeleid boeddhistisch leraar, die sinds tien jaar in Europa verblijft en boeddhistische centra heeft opgezet in Luxemburg en Nederland. Op het seminar De kracht van de crisis, begin deze maand in Rotterdam, sprak hij over andere manieren om naar de crisis te kijken. Wie economische inzichten of praktische tips verwacht, is bij de lama aan het verkeerde adres. Maar wie eens met boeddhistische ogen naar zijn eigen problemen wil kijken, kan rekenen op nieuwe inzichten.

Innerlijke vrede en warme familiebanden

Zo brengt Lama Jigmé in herinnering dat je geluk voor het grootste deel wordt bepaald door innerlijke vrede. Als tweede is een warme band met familie en vrienden belangrijk en pas daarna komen materialistische zaken aan de orde. De economische crisis raakt je inkomen maar doet niets af aan je innerlijk geluk of de liefde voor je partner, kinderen, familieleden, vrienden en kennissen. In die zin is er nog steeds rijkdom. Maak dus juist als je het zwaar hebt tijd voor dat wat het allerbelangrijkst is. Zoek de innerlijke vrede door dagelijks een kwartiertje te mediteren. Breng tijd door met familie. En verstevig de band met zakenrelaties en collega’s. Zij hebben dezelfde onzekerheden als jij. Als je werkelijk contact maakt en je geest openstelt, lossen problemen zich vaak vanzelf op.

Versterk je kracht: blijf in het nu

Een groot deel van de crisis bestaat uit angst. We maken ons zorgen over de toekomst, raken gedeprimeerd van tegenvallende economische cijfers of treuren om een verloren baan. Dat is begrijpelijk, maar het kost onnodig veel energie. Volgens de lama is de enige werkelijkheid NU en moet je NU je eigen kracht groot maken. Zorgen over de toekomst of verdriet over het verleden trekken de energie weg uit het nu en maken je minder krachtig. Als je je aandacht wél volledig op het huidige moment focust, zie je ineens kansen en mogelijkheden die je anders waren ontgaan. Train je crazy monkey mind Je aandacht bij het huidige moment houden is geen makkelijke opgave. Maar volgens Lama Jigmé kun je het met meditatie heel goed trainen. Geen tijd? Geen excuus! In de 24 uur die elke dag telt moet een kwartier (of langer) te vinden zijn om de stilte te zoeken. Ieder mens heeft een crazy monkey mind, die als je niet oppast een heel eigen leven gaat leiden. Meditatie brengt je terug bij jezelf, bij de kern van rust en stilte.

Don’t worry, be happy

Zorgen halen alleen maar je plezier weg en lossen nooit wat op, zegt Lama Jigmé Namgyal. Een bijzondere uitspraak voor iemand die niet weet of hij zijn familie ooit nog zal zien. Maar als je hem ziet spreken, weet je dat hij het meent. Lama Jigmé kiest ervoor zich niet druk te maken over zijn problemen. En hij adviseert ons hetzelfde te doen. “We herkennen vaak pas achteraf hoe bevoorrecht we waren. Pak nu je kansen voor het te laat is. Help anderen, juist in moeilijke tijden. Dat maakt je problemen kleiner en je blik ruimer.”

Crisis? Wat nou crisis!

Het seminar De kracht van de crisis is een initiatief van de organisatie Compassionate Leadership. Compassionate Leadership, een vorm van dienend leiderschap, gaat uit van principes uit het boeddhisme, zoals het vermijden van fout gedrag, het ondernemen van het goede en het ontwikkelen van de eigen geest. Op basis van deze grondbeginselen hebben Lama Jigmé Namgyal en Henco van der Weijden een methode ontwikkeld om inzicht te krijgen in de eigen rol als leider en om als organisatie een gezamenlijk hoger doel na te streven.

Bron: Corporate Compassion via Earth-matters.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten